اهمیّت برخی از  فاکتورهای مهم در رئولوژی فراورده های خمیری

اهمیّت برخی از  فاکتورهای مهم در رئولوژی فراورده های خمیری

تهیه و تنظیم :

عبدالرضا آقاجانی، دانشگاه آزاد اسلامی،واحد ورامین- پیشوا، باشگاه پژوهشگران جوان ، ورامین ، ایران.

 با تشکر از دوست و همکار عزیز جناب آقای مهندس آقاجانی از مقاله ای که ارسال کردند.

چکیده :

ویژگی های بافتی و رئولوژیکی، از خواص کیفی مهم مواد غذایی بوده و در انتخاب و بازارپسندی آنها نقش قابل توجهی ایفا می کنند. در برخی از مواد غذایی ،این ویژگی ها مهمترین خواص ظاهری و حسی فراورده را تشکیل می دهند. رئولوژی، علم مطالعه پاسخ مواد در برابر تنش وارده است و این پاسخ می تواند به دو صورت تغییر شکل و جریان باشد. فراورده های خمیری در بیشتر کشورهای دنیا رواج دارند تا جایی که آنها را غذای خمیری می نامند. سمولینای گندم دوروم ویژه تولیدماکارونی است که توجه به ویژگی های رئولوژیکی در کیفیت نهایی فراورده حائز اهمیّت می باشد.

کلمات کلیدی : تراکم پذیری ، چسبندگی ، رئولوژی ، سفتی،گلوتن.

مقدمه :

ادامه نوشته

مقدمه ای به تکنولوژی هردل در نان مسطح هندی(چاپاتی) و چند فراورده دیگر

 

 مقدمه ای به تکنولوژی هردل در نان مسطح هندی(چاپاتی) و چند فراورده دیگر

با تشکر از دوست و همکار عزیز جناب آقای مهندس آقاجانی از مقاله ای که ارسال کردند.

چکیده :

غلات و فراورده های متنوع آن بویژه نان، غذای اصلی بسیاری از ملل دنیا را تشکیل می دهند. نان را اگر قدیمی ترین تولید بشر ندانیم ، بدون شک می توانیم آن را یکی از قدیمی ترین آن ها برشمریم.چاپاتی یکی از نان های مسطح و معروف ترین نان در هندوستان می باشد. کنترل کیفیت و نگهداری این فرآورده مانند تمام مواد غذایی حائز اهمیّت است. از دهه 1980 به بعد ، شیوه منظمی ایجاد شده و به تدریج توسعه یافت که به دنبال آن فهم و درک بهتر از اصول اساسی و واقعی و نهفته در تکنولوژی نگهداری ترکیبی نظیر دما ،اسیدیته ،فعالیت آبی ،پتانسیل اکسید و احیاء، فلور رقابتی و استفاده از نگهدارنده ها حاصل گردید.این فهم و درک جدید منجر به ایجاد مفهوم هردل گردید. واژه تکنولوژی هردل در برگیرنده استفاده آگاهانه از شیوه های چندگانه نگهداری به صورت ترکیبی خصوصاً در ارتباط با انواع خاص مواد غذایی می باشد.این مفهوم در ارتباط با کنترل میکروارگانیسم های مولد فساد و بیماری زا می باشد.   

کلمات کلیدی :  تکنولوژی هردل ، چاپاتی ،نان.

مقدمه :

ادامه نوشته

درباره کشک

درباره کشک!

کشک یکی از مواد لبنی است که تنها در ایران یافت می‌ شود



 کشک یکی از فرآورده‌های فرعی شیر است که به روش سنتی از جوشاندن، تغلیظ و یا خشک کردن دوغی که پس از کره‌ گیری باقی می ‌ماند و یا از ماست بدون چربی تهیه می ‌شود.


ارزش غذایی کشک

شاید بسیاری از شما ندانید که کشک یکی از مواد لبنی است که تنها در ایران یافت می‌ شود. در واقع می ‌توان گفت که مانند دوغ تهیه شده از ماست، این فرآورده محصولی کاملا ایرانی است. وجود ضرب‌ المثل‌های فراوان در مورد کشک در زبان فارسی نشان دهنده قدمت تولید و استفاده ازاین ماده غذایی مفید است.

کشک یکی از فرآورده‌های فرعی شیر است که به روش سنتی از جوشاندن، تغلیظ و یا خشک کردن دوغی که پس از کره‌ گیری باقی می ‌ماند و یا از ماست بدون چربی تهیه می ‌شود.

ماده‌ اولیه کشک عبارت است از شیر میش، بز، گاو و یا مخلوطی از آن ها. در صنایع غذایی تولید کشک با فرآیند‌های صنعتی و به صورت کشک مایع مستقیما از شیر صورت می ‌گیرد. کشک‌ های سنتی مایع از ساییدن و رقیق کردن کشک خشک که معمولا به صورت غیر پاستوریزه تهیه می گردد‌، تولید می ‌شوند.

در مناطق مختلف کشور به علت دامداری ایلی و عدم دسترسی اغلب گله‌ داران دهات ایران به کارخانه شیر پاستوریزه، مازاد شیر تولید شده را به کشک تبدیل می کنند و به این وسیله قابلیت نگهداری آن را بالا می ‌برند.

ارزش غذایی....
ادامه نوشته

همه چیز در مورد تست الایزا ELISA

مخفف عبارت Enzyme-Linked Immunosorbent Assay يك روش آزمايشگاهي بيوشيميايي ساده با حساسيت بسيار بالا است كه امكان آناليز تعداد زيادي نمونه را به صورت همزمان فراهم مي كند. اين روش در ايمونولوژي (ايمني شناسي) براي تشخيص وجود يك آنتي بادي يا آنتي ژن در نمونه مورد آزمايش استفاده مي شود كه عموما به عنوان ابزاري تشخيصي در پزشكي و پاتولوژي و همچنين تست كنترل كيفيت در بسياري از صنايع كاربرد دارد.

ELISA بر پايه اندازه گيري كمپلكس رنگي آنتي ژن و آنتي بادي استوار است. به اين ترتيب كه نمونه مورد آزمايش با مقدار نامشخصي آنتي ژن روي فاز جامد (معمولا پليت پلي استيرن) ريخته مي شود، سپس آنتي بادي بازيابي اضافه مي شود تا با آنتي ژن واكنش داده و تركيبي ايجاد كند. آنتي بادي بازيابي با آنزيم پيوندي كووالانسي برقرار مي كند. بين هر مرحله پليت با محلول پاك كننده ملايمي شسته مي شود تا هر پروتئين يا آنتي بادي باقيمانده شسته شود. پيش از آخرين مرحله شستشو، پليت با اضافه كردن زير لايه آنزيمي كشت داده مي شود و ماده رنگي توليد مي شود. طول موج رنگ به دست آمده توسط يك دستگاه اسپكتروفتومتر قرائت شده و ثبت مي شود كه اين طول موج معرف حضور يك آنتي بادي يا آنتي ژن و نيز غلظت آن است. در ELISA هاي قديمي تر زيرلايه رنگ زا به كار گرفته مي شد در حاليكه در تست هاي جديدتر زيرلايه هاي فلوروژنيك با حساسيت بسيار بالاتر مورد استفاده قرار مي گيرد.

ادامه....


ادامه نوشته

عصاره ی سیر و لیمو ترش

عصاره ی سیر و لیمو ترش

1- مصرف عصاره :

اگر دچار رسوب گرفتگی در رگهای بدن شده ، نیازی به عمل قلب باز وجود ندارد. زیرا گرفتگی رگها پس از این ، شما را آزار نخواهد داد . فقط کافی است ، روزی نصف استکان معادل cc 30 از این شربت غلیظ و طبیعی میل نمایید ؛ تا به کلی برطرف گردد .

2-طرز تهیه :

تعداد 30حبه ی سیر را پوست گرفته همراه با 5  عدد لیموترش شیرازی (یا خاکی) با پوست که قبلا هسته های آن را گرفته اید ، در هم زن بریزید . پس از آن که همه ی محتویات در میکسر له شد با یک لیتر آب مخلوط نموده و بجوشانید. نکته ی مهم : فقط و فقط ، یک بار جوش بخورد . پس از سرد شدن ، آن را از صافی رد نموده و محتویات را داخل یک شیشه بریزید و در یخچال نگهداری کنید .

3-مصرف :

ادامه نوشته

هرگز قره قوروت نخورید

هرگز قره قوروت نخورید

قره قوروت را از آب ماست یا همان دوغ می گیرند که پس از جوشیدن و تغلیظ بصورت جامد در می آید.

مزه ترش قره قوروت بخاطر درصد بسیار بالای اسید لاکتیک آن می باشد. میزان اسید لاکتیک قره قوروت بقدری زیاد است که میتوان گفت خود اسید لاکتیک است !!!! . اسید لاکتیک یک ماده دفعی برای بدن محسوب میشود زیرا خون را شدیداً اسیدی کرده و تعادل ph خون را به هم میزند.

یکی از دلایلی که گفته می شود ماست چکیده بهتر از خود ماست است این است که مقدار زیادی از اسید لاکتیک آن که در آب ماست موجود است گرفته شده است ولی با این حال بهتر است با مقداری نعناع ، پونه و موسیر مصرف شود (تا حالت سردی و اسیدی آن کاهش یابد)

در حالت طبیعی، خون انسان كمی قلیایی بوده و بسیار حیاتیست که این حالت حفظ شود بدین جهت در خلقت انسان مكانیزم های پیچیده ای تعبیه شده است كه این تعادل را حفظ كنند.

در بدن انسان مقدار pH متعادل بین 34/7 و 40/7 میباشد که کمی قلیایی است و باید در این محدوده نگه داشته شود در غیر اینصورت بعضی از واكنش های آنزیمی انجام نمی گیرد و تنظیم فعالیتهای فیزیكی و شیمیایی درون سلولی با مشكل مواجه می شود.

مصرف قره قوروت به شدت خون را اسیدی می کند (به علت میزان بسیار بالای اسید لاکتیک) و آنرا از حالت قلیایی طبیعی خود خارج می‌کند. بدن برای ترمیم و تصحیح این حالت بسیار مخرب که می‌تواند در صورت ادامه بسیار خطرناک گشته و فعالیت ارگان‌ها و سلول‌ها را مختل کند، دست به دامن استخوان‌ها و دندان‌ها می‌گردد تا کلسیم آنها را برای قلیایی کردن خون آزاد کند.

کلسیم بهترین و سریع‌ترین

ادامه نوشته

تاریخچه بسته بندی

تاریخچه بسته بندی


تاریخ نشان داده است که در ابتدای تمدن بشری نیازی به بسته بندی مواد غذایی نبود، بلکه مردم برای بدست آوردن غذا از محلی به محل دیگر می رفتند تا زمانی که پناهگاههای دایمی برای خود پیدا کردند. در چنین شرایطی ناچار بودند غذا را از محل های مختلف جمع آوری کنند و به محل سکونت خود بیاورند. این نیاز باعث شد که اولین انواع بسته بندی نظیر کدوهای خشک شده، صدف ها، برگها، پوسن حیوانات و دیگر مواد طبیعی مورد استفاده قرار بگیرند. برای انتقال آب، شیر، ماست، روغن یا دوغ از پوست حیوانات استفاده می شد. از شاخ حیوانات برای حمل و نقل و ذخیره غذا و محصولات کشاورزی استفاده کردند (هنوز در مناطق استوایی از بامبو برای ذخیره سازی مواد غذایی استفاده می شود. بطور کلی ظهور انقلاب صنعتی به راستی تحول اساسی در نظام تولید کالایی ایجاد کرد. انقلاب صنعتی، جهان را با فوران کالاهای گوناگون صنعتی روبرو کرد. تنوع کالاها و رقابت فشرده میان تولید کنندگان و بازرگانان به تدریج هند را نیز علاوه بر علوم دیگر وارد مجموعه سیستم بسته بندی کرد. با پیشرفت بیشتر، علوم دیگری نظیر روانشناسی فردی، اجتماعی و ارگونومی به این مجموعه اضافه شد. توسعه بسته بندی سبب مستقل شدن این صنعت از مجموعه صنایع دیگر شد و رقابت و نیاز سبب گردید که صنایع بسته بندی سهمی قابل توجه از بودجه های شرکتهای تولیدی را به خود اختصاص دهد. امروزه صنایع بسته بندی تبدیل به یک تکنولوژی قدرتمند شده است.
 
تاریخچه بسته بندی فلزی
ادامه نوشته

بررسی تأثیر هدفمند کردن یارانه ها

بررسی تأثیر هدفمند کردن یارانه ها


تحقیق میدانی؛ بررسی تأثیر هدفمند کردن یارانه ها و نقش آن بر بهبود زندگی اقشار آسیب پذیر  - محققین: حامد نصیر – مهدی خرم پژوه
مقدمه
در اصلاح قيمت حامل‌هاي انرژي، به دلايل اقتصادي جاي هيچ ترديدي نيست، زيرا كليدي‌ترين بخش اصلاحات بخش ساختاري مورد نظر چند برنامه پنج‌ساله توسعه، وارد عمل مي‌شود. به اين ترتيب امكان كاهش اتكاي صرف به نفت را در بودجه‌هاي ساليانه دولت فراهم مي‌كند، به احتمال قوي مصرف برخي از كالا‌هاي انرژي‌زا را بهبود مي‌بخشد و به اصلاح ساختار آن دسته از توليداتي كه مصرف بالاي انرژي دارند و ... اصلاح رويكردها و نگرش‌هاي اقتصادي ديگري منجر خواهد شد.
اما به رغم آن‌كه در لايحه هدفمند كردن يارانه‌ها، افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي ظرف مدت سه سال تبيين شده است، اما براساس گزارش‌هاي غير رسمي مقامات دولتي به نظر مي‌رسد سطح قيمت‌گذاري دولت‌ به گونه‌اي است كه افزايش قيمت‌ها را براي همه حامل‌ها و به صورت هم‌زمان و يكباره از ابتداي سال 1388 قطعي مي‌داند و علاوه بر آن ماليات هم اخذ مي‌شود.
ذكر اين نكته ضروري است كه در اثر اجراي طرحي كه اصلاح دفعي، يكباره و هم‌زمان قيمت كل حامل‌ها را در نظر دارد و مي‌خواهد در گستره وسيعي، يارانه‌ها را به صورت نقدي پرداخت كند، هيچ مدل و الگويي نمي‌توان مشخص كرد كه در عرصه اقتصادي كشور با قطعيت بتواند پيش‌بيني كند كه چه روي خواهد داد. لايحه مزبور هيچ‌گونه اسناد پشتيبان مكتوبي كه به صورت رسمي و با مهر دولت منتشر شده باشد، ضميمه ندارد كه لااقل مفروضات و مباني نظري محاسبات خود را تبيين كرده و همراه لايحه به مجلس شوراي اسلامي تقديم كرده باشد. براي مثال در ماده (2) لايحه با احكامي كلي و مبهم، مجوز ماليات‌ها و عوارضي از مجلس درخواست شده است كه نه تنها هيچ‌گونه تعريفي از آن به عمل نيامده، بلكه نرخ‌هاي مالياتي مزبور نيز مشخص نبوده و قرار است با اخذ اين مجوز كلي، نرخ‌هاي مالياتي موردنظر را بعداً احتمالاً خود تعيين كند.
به اين ترتيب فقدان اسناد و پشتيبان مكتوب، رسمي و منتشر شده، بسياري از سؤالات مورد نياز براي سياست‌گذاري را بدون پاسخ گذاشته است.

فصل اول
بيان مسئله
ادامه نوشته

بررسی تأثیر هدفمند کردن یارانه ها

بررسی تأثیر هدفمند کردن یارانه ها


تحقیق میدانی؛ بررسی تأثیر هدفمند کردن یارانه ها و نقش آن بر بهبود زندگی اقشار آسیب پذیر  - محققین: حامد نصیر – مهدی خرم پژوه
مقدمه
در اصلاح قيمت حامل‌هاي انرژي، به دلايل اقتصادي جاي هيچ ترديدي نيست، زيرا كليدي‌ترين بخش اصلاحات بخش ساختاري مورد نظر چند برنامه پنج‌ساله توسعه، وارد عمل مي‌شود. به اين ترتيب امكان كاهش اتكاي صرف به نفت را در بودجه‌هاي ساليانه دولت فراهم مي‌كند، به احتمال قوي مصرف برخي از كالا‌هاي انرژي‌زا را بهبود مي‌بخشد و به اصلاح ساختار آن دسته از توليداتي كه مصرف بالاي انرژي دارند و ... اصلاح رويكردها و نگرش‌هاي اقتصادي ديگري منجر خواهد شد.
اما به رغم آن‌كه در لايحه هدفمند كردن يارانه‌ها، افزايش قيمت حامل‌هاي انرژي ظرف مدت سه سال تبيين شده است، اما براساس گزارش‌هاي غير رسمي مقامات دولتي به نظر مي‌رسد سطح قيمت‌گذاري دولت‌ به گونه‌اي است كه افزايش قيمت‌ها را براي همه حامل‌ها و به صورت هم‌زمان و يكباره از ابتداي سال 1388 قطعي مي‌داند و علاوه بر آن ماليات هم اخذ مي‌شود.
ذكر اين نكته ضروري است كه در اثر اجراي طرحي كه اصلاح دفعي، يكباره و هم‌زمان قيمت كل حامل‌ها را در نظر دارد و مي‌خواهد در گستره وسيعي، يارانه‌ها را به صورت نقدي پرداخت كند، هيچ مدل و الگويي نمي‌توان مشخص كرد كه در عرصه اقتصادي كشور با قطعيت بتواند پيش‌بيني كند كه چه روي خواهد داد. لايحه مزبور هيچ‌گونه اسناد پشتيبان مكتوبي كه به صورت رسمي و با مهر دولت منتشر شده باشد، ضميمه ندارد كه لااقل مفروضات و مباني نظري محاسبات خود را تبيين كرده و همراه لايحه به مجلس شوراي اسلامي تقديم كرده باشد. براي مثال در ماده (2) لايحه با احكامي كلي و مبهم، مجوز ماليات‌ها و عوارضي از مجلس درخواست شده است كه نه تنها هيچ‌گونه تعريفي از آن به عمل نيامده، بلكه نرخ‌هاي مالياتي مزبور نيز مشخص نبوده و قرار است با اخذ اين مجوز كلي، نرخ‌هاي مالياتي موردنظر را بعداً احتمالاً خود تعيين كند.
به اين ترتيب فقدان اسناد و پشتيبان مكتوب، رسمي و منتشر شده، بسياري از سؤالات مورد نياز براي سياست‌گذاري را بدون پاسخ گذاشته است.

فصل اول
بيان مسئله
ادامه نوشته

يارانه در ايران از ديروز تا امروز

يارانه در ايران از ديروز تا امروز 

*فريبرز محسني دانشجوي دكتري اقتصاد دانشكده اقتصاد و ديموگرافي آكادمي علوم جمهوري تاجيكستان*

 تفكر ورود يارانه به بودجه هاي دولتي پس از جنگ دوم جهاني در ايران شكل گرفت.با از بين رفتن زيرساخت هاي اقتصادي ودر نتيجه ضعف شديد توليد(طرف عرضه) و از سوي ديگر افزايش جمعيت و افزايش بيش از پيش تقاضا اقتصاد جهان شاهد تورم لجام گسيخته اي گرديد كه در اثر آن مصرف كنندگان توان تهيه مايحتاج خود را نداشتند ودر نتيجه دولتها جهت تامين نيازهاي مردم از يك سو و فروش توليدات واحدهاي توليدي از سوي ديگر به فكر پرداخت بخشي از بهاي تمام شده توليد به توليدكنندگان افتاده كه آنرا يارانه ناميدند.در اين راستا كشور ما نيز مستثني نبوده تا بدانجا كه در هر دوره بخش قابل ملاحظه-      اي از بودجه دولت به يارانه ها اختصاص يافته و رفته رفته به دليل استفاده يكسان و نا عادلانه اقشار مختلف مردم از يارانه ها فكر هدفمندي آن ايجاد و در نهايت در سال 89 به موقع اجراء درآمد.

اكنون و نظر
ادامه نوشته

نکاتی در مورد نان

چکیده

اطلاعات موجود مبتنی بر دانش امروزی، قدمت نان را تا 6000 سال قبل تأیید نموده و در بررسیهای باستان شناسی دلایل غیر قابل تردیدی در این زمینه بدست آمده است. نان یکی از ارزانترین ومهمترین مواد غذایی مورد استفاده انسان می باشد، گرچه با ارتقاء سطح زندگی در کشورهای پیشرفته از میزان مصرف نان کاسته شده است، لیکن نان هنوز هم بخش عمده ای از انرژی روزانه مردم کشورهای مختلف و بویژه اقشار کم درآمد جامعه را تأمین می کند (1).

ترکیب آرد و کیفیت نان همواره تحت تاثیر عوامل مختلف محیطی، توارثی و نوع فرآیندهای عمل آوری می باشند. از مهمترین فاکتورهای مؤثر بر ترکیب و ویژگیهای آرد و متعاقباً کیفیت نان حاصل، درجه استحصال آرد می باشد. در این مقاله ابتدا به تعریف واژه درجه استحصال آرد و روشهای محاسبه و تعیین آن پرداخته و سپس تأثیر درجه استحصال آرد بر ترکیب و ویژگیهای آرد (خاکستر، رنگ، رطوبت، پروتئین، فیبر خام، چربی، گلوتن مرطوب، عدد رسوبی، عدد فالینگ و اندازه ذرات آرد)، خواص رئولوژی خمیر وخواص کیفی نان مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است.

مقدمه

ادامه نوشته

تأثیر درجه استحصال آرد بر خواص كیفی نان

تأثیر درجه استحصال آرد بر خواص كیفی نان

بر اساس تحقیقات و بررسیهای بعمل آمده، عمده ترین گروه غذایی در تأمین انرژی و پروتئین دریافتی در رژیم غذایی افراد كشور، نان می باشد . بویژه این امر در مورد اقشار كم درآمد جامعه كه غذای اصلی آنها نان می باشد، حائز اهمیت است. با توجه به اینكه در كشور ما اكثریت مردم در سطح متوسط و كم درآمد جامعه قرار دارند، لذا هر گونه تحقیقی در رابطه با بهبود كیفیت نان در كشور ما كاربردی و مثمرثمر خواهد بود.

كیفیت نان تا حدود زیادی وابسته به تركیب آرد بوده و عوامل متعددی در این رابطه تاثیر گذار می باشند. در رابطه با ویژگیهای آرد، یكی از فاكتورهایی كه روی كیفیت نان می تواند تاثیر داشته باشد، درجه استحصال آرد می باشد. با توجه به اینكه اختلاف قابل ملاحظه ای در تركیب آندوسپرم و پوسته دانه گندم وجود دارد، آردهایی كه درجه استحصال مختلف دارند، از لحاظ تركیب و میزان پروتئین یكسان نخواهند بود و امروزه ثابت شده كه تركیب آرد و بویژه مقدار و كیفیت پروتئین آن از فاكتورهای عمده در تعیین كیفیت نان می باشند.

از عمده ترین نانهای مسطح كه در سطح وسیع در ایران پخت و به مصرف مردم می رسد،       می توان نانهای لواش، بربری، سنگك و تافتون را نام برد. در تهیه نان سنگك از آرد تقریبا كامل (با درجه استحصال 93%) استفاده می شود. درصد استحصال آرد مورد استفاده برای تهیه نانهای بربری، تافتون و لواش به ترتیب در حدود 82%، 88% و 88% می باشد كه این ارقام صرفاً بر اساس معیارهای اقتصادی توسط واحدهای تولید كننده آرد در نظر گرفته شده است .

تأثیر درجه استحصال آرد بر خواص رئولوژی خمیر

ادامه نوشته

تأثير درجه استحصال بر تركيب و ويژگيهاي آرد

تأثير درجه استحصال بر تركيب و ويژگيهاي آرد

رابطه درصد استحصال و رنگ آرد 

با افزايش درصد استحصال، رنگ آرد تیره می شود (رابطه مستقیم) با توجه به اينكه در آردهاي با درصد

 استحصال بالا، حضور مواد غير آندوسپرمي ولایه های خارجی گندم بيشتر مي باشد، لذا حضور اين

اجزاء باعث تيره رنگ شدن آرد مي شوند. تغييرات رنگ آرد در استخراج بالاي 75%بطورمحسوسی زياد

مي شود

رابطه درصد استحصال و ميزان گلوتن مرطوب

ادامه نوشته

اثر برنامه آبیاری و روشهای کاشت بر روی شیوع بیماری سفیدک سطحی و عملکرد گندم در شمال غربی هند

اثر برنامه آبیاری و روشهای کاشت بر روی شیوع بیماری سفیدک سطحی و عملکرد گندم در شمال غربی هند

چکیده:

سفیدک سطحی (c.o. Erysiphe graminis tritici E. Marchal) یکی از بیماریهای مهم در نواحی شمال غرب

هند، خصوصا در مورد ارقام موجود که امروزه در این ناحیه کاشته می شوند، می باشد. وضعیت آفات و  بیماریها احتمالا با تغییر در میکروکلیمای موجود، در اثر معرفی سیستم خاکورزی جدید، تغییر می کند.  مطالعات متعددی برای بررسی اثرات تاریخ کاشت و برنامه آبیاری بر روی شیوع بیماری سفیدک سطحی در  گندم صورت گرفته است. آزمایش بصورت کرتهای خرد شده انجام شد و سه برنامه آبیاری به عنوان عامل  اصلی و روشهای کاشت مطالعه شده شامل سیستم سنتی بستر کاشت مسطح، سیستم آبیاری جوی و  پشته ای در کرتهای فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد شیوع بیماری در روش جوی و پشته ای بیشتر از روش  سنتی بود. همچنین شیوع بیماری با افزایش آبیاری بیشتر می شد اما این امر فقط در سال اول آزمایش  معنی دار شد. آبیاری اثر معنی داری بر روی مقدار عملکرد دانه نداشت. تغییر در جنبه های مختلف  میکروکلیما که در اثر گزینه های مختلف کاشت به وجود می آید، بر روی شیوع بیماری سفیدک سطحی تاثیر  می گذارد. تعداد آبیاری کمتر یا مدیریت بسیار خوب آبیاری می تواند نقش مهمی در برنامه تلفیقی کنترل  آفات و بیماری ها داشته باشد. جنبه های مختلف میکروکلیما و همه گیر شدن بیماری بوسیله عملیات  خاکورزی تحت تاثیر قرار گرفتند که در مقاله بحث شده است.

منبع:

Crop Protection, 2004, 23: 249-253

 

اثر تنش فتواکسیداتیو ناشی از پاراکوات در دو رقم گندم با تحمل متفاوت به تنش آبی

اثر تنش فتواکسیداتیو ناشی از پاراکوات در دو رقم گندم با تحمل متفاوت به تنش آبی

 

چکیده:

در آزمایشهای قبلی شرح داده شده است که تحمل متفاوت دو رقم گندم (Oasis و  Elite) به تنش آبی مربوط به ظرفیت و واکنش سیستم آنتی اکسیدانت هر رقم است. جهت بررسی امکان تحمل دوجانبه، واکنش سیستم آنتی اکسیدانت این ارقام به تنش فتواکسیداتیو ناشی از کاربرد غلظتهای متفاوت پاراکوات در ترکیب با نور شدید، تجزیه و تحلیل شدند. بر خلاف نتایج قبلی، رقم متحمل به خشکی (Elite) حساسیت بیشتری نسبت به پاراکوات، نسبت به رقم حساس به خشکی (Oasis) نشان داد. تخریب پروتئین و کلروفیل در رقم Elite بیشتر از  Oasisبود. این رفتار پارامترهای خسارت اکسیداتیو با واکنشهای متفاوت سیستم آنتی اکسیدانت دو رقم همراه بود. در کل، هم فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانت و هم ترکیبات غیر آنزیمی آنتی اکسیدانت سطوح بالاتری را در رقم Elite  نسبت به رقم Oasis نشان داد. نتایج در رابطه با تنش اکسیداتیو ناشی از تیمار پاراکوات و تنش آبی بحث شده اند.

 

منبع:

Plant Science, 2003, 164: 841-848

 

اثر تنش گرمایی بر روی مقدار نشاسته دانه گونه های گندم دیپلویید، تتراپلویید و هگزاپلویید

اثر تنش گرمایی بر روی مقدار نشاسته دانه گونه های گندم دیپلویید، تتراپلویید و هگزاپلویید

چکیده:

تنش گرمایی در دوره نمو دانه اثرات بدی بر روی مقدار نشاسته دانه می گذارد که منجر به عملکرد و کیفیت کم دانه خواهد شد. تشخیص منابع تحمل به تنش گرمایی در رابطه با مقدار نشاسته، در گونه های گندم، قدم مهمی در راستای اصلاح ارقام گندم متحمل به تنش گرمایی می باشد. در این مطالعه 32 ژنوتیپ وحشی و زراعی گندم شامل ژنوتیپهای دیپلویید، تتراپلویید و هگزاپلویید برای بررسی تحمل به تنش گرمایی در مزرعه موسسه تحقیقات کشاورزی دهلی نو در هند در دو تاریخ کاشت (شامل  18 نوامبر و 15 ژانویه) در سالهای 96-1995 کاشته شدند. گیاهان کاشته شده در ژانویه با دمای °C3/39-31 در طی نمو دانه مواجه شدند. ژنوتیپهای هگزاپلویید بیشترین مقدار نشاسته و کمترین شاخص حساسیت را داشتند و بعد از آن ژنوتیپهای تتراپلویید و دیپلویید قرار گرفتند. شاخص حساسیت به گرما برای نشاسته دانه، همبستگی معنی دار و مثبتی با وزن دانه در همه ژنوتیپها داشت (    Y=1.259X-0.029).        R2=0.8902 ,P<.001 نتایج نشان داد سرعت زیاد رشد دانه تحت شرایط تنش گرمایی صفت بهتری نسبت به دوره طولانی رشد دانه است. در این آزمایش تغییرپذیری وسیع ژنتیکی در مورد تحمل به تنش گرمایی در رابطه با مقدار نشاسته در بین گونه های گندم مشاهده شد. از اینرو وزن دانه و کیفیت دانه گندم تحت شرایط تنش گرمایی با توجه به منابع ژنتیکی در دسترس، می تواند بهبود یابد.

منبع:

Journal of Agronomy and Crop Science, 2003, 189: 242-249.

 

اثر حاصلخيزي خاك و شدت تعرق بر روي عملكرد و جذب عناصر كادميوم و روي توسط گندم

اثر حاصلخيزي خاك و شدت تعرق بر روي عملكرد و جذب عناصر كادميوم و روي توسط گندم

چکیده:

استفاده از فاضلاب براي آبياري محصولات كشاورزي راهي براي فراهم كردن آب با كيفيت بيشتر براي انسان است اما اثرات مضر فلزات سنگين اين آب ها براي جلوگيري از خسارت به گياه و مصرف كننده آن بايد مديريت شوند. اهداف اين آزمايش، اندازه گيري تاثير شدت تعرق و حاصلخيزي خاك بر روي جذب عناصر كادميوم (Cd) و روي (Zn) به وسيله گندم در دو نوع خاك شني با حاصلخيزي كم و زياد بود. اندازه گيري ها از روز 7 تا 30 بعد از كاشت با كاربرد محلول هاي حامل سطوح مختلف Cd/Zn (0/0, 0.01/0, 0.10/0, 0.50/0, 0/25, 0.01/25, 0.10/25, 0.50/25 and 0.50/50 mg/L) انجام شد. دو اتاقك رشد هر كدام با كمبود فشار بخار (VPD) متفاوت، شدت هاي متفاوت تعرق را ايجاد كردند. نتايج نشان داد كه تيمارهاي فلزات سنگين اثري بر شدت تعرق به ازاي وزن خشك گياه نداشتند.  اثر تشديدكنندگي بينzn وcd  متغير بودو به سطح غذايي خاك، دوره آبياري وvpdيا شدت تعرق بستگي داشت. در كل تجمع سريعتر يا بيشتر ماده خشك در گياه باعث افزايش اثر تشديدكنندگي بين cdوzn شد. سطوح بالاي cdجذبznرا كاهش داد و مقدار بالاي znباعث افزايش جذب cdشد.

منبع:

Agricultural Water Management, 2005, Article in Press

 

اثر خاکورزی و کود نیتروژن بر نیمرخ فیزیولوژیکی میکروبی خاک تحت کشت گندم

اثر خاکورزی و کود نیتروژن بر نیمرخ فیزیولوژیکی میکروبی خاک تحت کشت گندم

چکیده:

تنوع میکروبی ممکن است مشخصه خوبی از تخریب و کارکرد بوم نظام باشد. در این آزمایش اثرات تخریب خاک از قبیل  کود نیتروژن و خاکورزی بر جامعه میکروبی خاک در آرژانتین بررسی شد. فعالیت میکروبی و تولیدات آنها نشانه ای از وضعیت متابولیکی جامعه میکروبی می باشد. تجزیه های تک متغیره و چند متغیره برای ارزیابی اثرات این دو فاکتور در سه مرحله از رشد گندم بکار رفت. خاکورزی اثرات متفاوتی بر روی تنوع میکروبی داشت، به طوریکه خاکورزی کاهش یافته و متداول جمعیت های متفاوتی داشتند. کود نیتروژن تنوع میکروبی را در مراحل مختلف رویشی تغییر داد. متابولیسم اسیدهای کربوکسیلیک و کربوهیدرات ها مهمترین مشخصه های تنوع و فعالیت کارکردی میکروبی بودند. یک ارتباط برعکس بین اسیدهای کربوکسیلیک و کربوهیدرات ها وجود داشت.

منبع:

Soil and Tillage Research, 2006, 91: 236-243

 

اثر غنی سازی  دی اکسید کربن بر روی رشد و کارایی مصرف نور روزانه گندم در ارتباط با دما و مرحله رشدی

اثر غنی سازی  دی اکسید کربن بر روی رشد و کارایی مصرف نور روزانه گندم در ارتباط با دما و مرحله رشدی

چکیده:

اهداف این آزمایش عبارت بودند از: 1) اثر غنی سازی فصلی بر روی جذب تشعشع فصلی و کارایی مصرف نور بر اساس تولید زیست توده هوایی گندم 2) رابطه کارایی مصرف نور روزانه و دما و 3) اثر غنی سازی دی اکسید کربن بر روی رابطه کارایی مصرف نور روزانه و دما در دوره قبل و در خلال پر شدن دانه، که فرض می شود به ترتیب منبع و مخزن محدود کننده عملکرد دانه هستند. در طی 2 سال، گندم در اطاقک های رو باز و در کرت های با سایز متفاوت (1 و 3 مترمربع) و در غلظت محدود و بالای دی کسید کربن و با مواد غذایی و آب کافی کاشته و برای زیست توده و عملکرد تجزیه و تحلیل شد. در سال دوم جذب نور به وسیله تاج پوشش سبز و تولید زیست توده هوایی نیز اندازه گیری شد. سرعت تبادل CO2 (CCER) از روز 50، که از بزرگ شدن ساقه تا پیری تاج پوشش بود، اندازه گیری گردید. CCER برای محاسبه کارایی مصرف نور روزانه قبل و در خلال دوره پر شدن دانه استفاده شد. نتایج نشان داد جذب کربن خالص روزانه یک ارتباط خطی با تشعشع فعال فتوسنتزی جذب شده دارد. میانگین فصلی کارایی مصرف نور که از این رابطه محاسبه گردید، با غنی سازی دی اکسید کربن ، زیاد شد. جذب فصلی نور با غنی سازی دی اکسید کربن تغییری نکرد. زیست توده و عملکرد نهایی تحت شرایط دی اکسید کربن زیاد، به اندازه <11 و <13 % به ترتیب در سال اول و دوم افزایش یافت. تجزیه رگرسیون یک رابطه منفی معنی دار بین کارایی مصرف نور روزانه و دما تحت دی اکسید کربن محدود در قبل و خلال پر شدن دانه را نشان داد. غنی سازی دی اکسید کربن این رابطه منفی را فقط قبل از پر شدن دانه کم کرد و در طی پر شدن دانه تاثیری نداشت. نتایج حاصل از این آزمایش کاهش مورد انتظار کارایی مصرف نور در دی اکسید کربن محدود و افزایش اثر دی اکسید کربن با دما در دوره قبل از گرده افشانی را تصدیق می کند. نتایج همچنین مشخص کرد اثرمتقابل مثبت دی اکسید کربن و دما بر روی کربن گیری تاج پوشش، در خلال پر شدن دانه ناپدید می شود که ممکن است مسوول کاهش اثر دی اکسید کربنبر روی زیست توده گیاه بین گرده افشانی و رسیدگی دانه باشد.

منبع:

European Journal of Agronomy, 2003, 19: 411-425

 

اثر كودهاي ارگانيك و غير ارگانيك، تعداد دفعات آبياري و بكارگيري مالچ بر مديريت گندم در مناطق گرم

اثر كودهاي ارگانيك و غير ارگانيك، تعداد دفعات آبياري و بكارگيري مالچ بر مديريت گندم در مناطق گرم

چکیده:

عملكرد گندم در اثر استرس گرمايي در بسياري از كشورهاي جهان كاهش مي يابد. هدف اصلي اين تحقيق تعيين اثر برخي عوامل مديريتي بر افزايش عملكرد گندم در مناطق گرم بود.   آزمايش هاي ميداني بين سال هاي 1991 تا 1993 در سه كشور سودان،  بنگلادش و مكزيك انجام شد. خصوصيات گياهي به دقت اندازه گيري شد تا به درك بهتر عوامل افزايش دهنده عملكرد گندم كمك شود. عوامل مديريتي كه در اين تحقيق مورد توجه قرار گرفتند عبارت بودند از: آبياري، كود غير ارگانيك، كود ارگانيك، مالچ، ژنوتيپ و زمان كاشت. ميانگين عملكرد تيمارهاي كنترل در همه مناطق تقريبا يكسان بود. با در نظر گرفتن اثرات اصلي، كود ارگانيك بالاترين افزايش عملكرد (14 درصد)، و كود غير ارگانيك كمترين افزايش عملكرد (5/5 درصد) را باعث شد، كه اين   نشان دهنده مزيت كودهاي ارگانيك نسبت به كودهاي غير ارگانيك مي باشد؛ البته اين مورد در شرايطي صادق مي باشد كه محتوي مواد مغذي گياه مناسب باشد. مالچ و آبياري اضافي عملكرد گندم در سودان و مكزيك، كه داراي آب و هواي گرم و رطوبت نسبي پايين بودند، را افزايش داد، اما اين عوامل باعث افزايش عملكرد گندم در هواي گرم بنگلادش نشدند. در مكزيك، نهاده هاي اضافي در شرايط گرم تر، و زماني كه گندم در بهار كشت شده بود، نسبت به زماني كه گندم در زمستان كشت شده بود، مفيدتر واقع شدند. مقايسه ژنوتيپ هاي مقاوم به گرما (Glennson 81) و حساس به گرما (Pavon 76)، نشان داد كه ژنوتيپ مقاوم به گرما نسبت به نهاده هاي اضافي حساسيت بيشتري از خود نشان مي دهد. نتايج تحقيق همچنين نشان داد كه افزايش عملكرد با افزايش ارتفاع گياه و ميزان بذر در واحد مساحت ارتباط معني داري داشت.

منبع:

- مجله Agronomy Journal، شماره 91 سال 1999

 

اثرات آبیاری قبل از کاشت و کود فسفره بر روی مصرف آب و عملکرد گندم بهاره در شرایط نیمه خشک

اثرات آبیاری قبل از کاشت و کود فسفره بر روی مصرف آب و عملکرد گندم بهاره در شرایط نیمه خشک

چکیده:

در این آزمایش اثرات آبیاری قبل از کاشت و کاربرد کود فسفره بر روی مصرف آب و عملکرد گندم بهاره در یک سال خشک در مناطق نیمه خشک چین آزمایش شد. تیمارها عبارت بودند از: الف- 30 میلی متر آبیاری قبل از کاشت بدون کاربرد کود فسفره (w)، ب- کاربرد کود فسفره بدون آبیاری قبل از کاشت (p)، ج- آبیاری قبل از کاشت همراه کود فسفره (wp) و د- بدون آبیاری قبل از کاشت و کود فسفره (ck). آبیاری قبل از کاشت در مقایسه با بدون آبیاری، باعث ایجاد گیاهچه های قوی تر با ریشه های عمیق تر و بزرگتر شد. نسبت ریشه به ساقه در تیمارهای آبیاری شده نسبت به تیمارهای بدون آبیاری بطور معنی داری بالاتر بود. عملکرد دانه در تیمارهای p، w و wp به ترتیب 1/1191، 5/2516 و 1/2734 کیلوگرم در هکتار بود که این مقادیر به ترتیب در حدود 30، 174 و 198% بالاتر از عملکرد (7/917 کیلوگرم در هکتار) تیمار ck بودند. عملکرد دانه تیمارهای w و wp نیز بطور معنی داری از عملکرد دانه تیمار p بیشتر بودند. کارایی مصرف آب بر حسب عملکرد دانه در تیمارهای w  و wp به ترتیب 27/1 و 45/1 کیلوگرم بر متر مکعب بود که به ترتیب 119 و 150% بالاتر از مقدار (58/0 کیلوگرم بر مترمکعب) تیمار ck بودند. بالاترین کارایی مصرف آب و عملکرد دانه مربوط به تیمار wp بود که نشان دهنده اینست که ترکیب آبیاری قبل از کاشت و کاربرد کود فسفره اثرات مفیدی بر روی بهبود مصرف آب و عملکرد دانه گندم بهاره خواهد داشت.

منبع:

Agricultural Water Management, 2001, 49, 173-183

 

اثرات آبیاری قبل از کاشت و کود فسفره بر روی مصرف آب و عملکرد گندم بهاره در شرایط نیمه خشک

اثرات آبیاری قبل از کاشت و کود فسفره بر روی مصرف آب و عملکرد گندم بهاره در شرایط نیمه خشک

چکیده:

در این آزمایش اثرات آبیاری قبل از کاشت و کاربرد کود فسفره بر روی مصرف آب و عملکرد گندم بهاره در یک سال خشک در مناطق نیمه خشک چین آزمایش شد. تیمارها عبارت بودند از: الف- 30 میلی متر آبیاری قبل از کاشت بدون کاربرد کود فسفره (w)، ب- کاربرد کود فسفره بدون آبیاری قبل از کاشت (p)، ج- آبیاری قبل از کاشت همراه کود فسفره (wp) و د- بدون آبیاری قبل از کاشت و کود فسفره (ck). آبیاری قبل از کاشت در مقایسه با بدون آبیاری، باعث ایجاد گیاهچه های قوی تر با ریشه های عمیق تر و بزرگتر شد. نسبت ریشه به ساقه در تیمارهای آبیاری شده نسبت به تیمارهای بدون آبیاری بطور معنی داری بالاتر بود. عملکرد دانه در تیمارهای p، w و wp به ترتیب 1/1191، 5/2516 و 1/2734 کیلوگرم در هکتار بود که این مقادیر به ترتیب در حدود 30، 174 و 198% بالاتر از عملکرد (7/917 کیلوگرم در هکتار) تیمار ck بودند. عملکرد دانه تیمارهای w و wp نیز بطور معنی داری از عملکرد دانه تیمار p بیشتر بودند. کارایی مصرف آب بر حسب عملکرد دانه در تیمارهای w  و wp به ترتیب 27/1 و 45/1 کیلوگرم بر متر مکعب بود که به ترتیب 119 و 150% بالاتر از مقدار (58/0 کیلوگرم بر مترمکعب) تیمار ck بودند. بالاترین کارایی مصرف آب و عملکرد دانه مربوط به تیمار wp بود که نشان دهنده اینست که ترکیب آبیاری قبل از کاشت و کاربرد کود فسفره اثرات مفیدی بر روی بهبود مصرف آب و عملکرد دانه گندم بهاره خواهد داشت.

منبع:

Agricultural Water Management, 2001, 49, 173-183

 

اثرات آیش سبز بقولات بر مقدار آب خاک در زمان کاشت گندم و عملکرد گندم

اثرات آیش سبز بقولات بر مقدار آب خاک در زمان کاشت گندم و عملکرد گندم

چکیده:

رشد یک گیاه پوششی بقولات در مرحله آیش سیستم گندم-آیش، می تواند علاوه بر حفظ خاک در مقابل فرسایش، مقداری نیتروژن نیز به خاک اضافه کند. درحالیکه مصرف آب توسط گیاه پوششی ممکن است مقدار آب را برای گندم کاهش دهد. هدف از این آزمایش کمی کردن اثر زمان از بین بردن گیاه پوششی بر مقدار آب در دسترس گندم و عملکرد آن، بود. چهار گیاه، شامل نخود فرنگی زمستانه، نخود فرنگی بهاره، ماشک و عدس به عنوان گیاه پوششی کاشته شدند. عملکرد گندم پس از کاشت بقولات با عملکرد گندم در سیستم متداول آیش-گندم مقایسه شد. در کل تفاوت معنی داری در مورد آب در دسترس گندم بین تیمارها وجود نداشت. آب در دسترس گندم به اندازه 55 و 104 میلیمتر به ترتیب برای از بین بردن زود و دیر گیاه پوششی، در مقایسه با سیستم متداول کاهش یافت. عملکرد دانه گندم به صورت خطی با مقدار آب در دسترس در زمان کاشت گندم رابطه داشت و از سالی به سال دیگر، به علت تفاوت در مقدار تبخیر و تعرق و بارندگی، تغییر کرد. هزینه مصرف آب توسط بقولات در زمان آیش و کاهش عملکرد گندم بعدی ممکن است استفاده این گیاهان به عنوان گیاه پوششی را در مناطق نیمه خشک محدود کند.

منبع:

Agronomy Journal, 2005, 97: 684-689

 

اثرات افزودن مواد آلی، نیتروژن و سوزاندن بقایای گیاهی بر روی خصوصیات زیستی، فیزیکی و نفوذ آب در یک خ

اثرات افزودن مواد آلی، نیتروژن و سوزاندن بقایای گیاهی بر روی خصوصیات زیستی، فیزیکی و نفوذ آب در یک خاک سیلت لومی شدیدا خاکورزی شده

چکیده:

هفتاد سال مدیریت مختلف خاکورزی در آمریکا باعث اختلاف معنی دار در مقدار رواناب، فرسایش و نفوذ آب در مزارع گندم شده است. در این آزمایش این فرض که اختلاف در نفوذ آب در اثر تغییر در ساختمان خاک در اثر تغییرات زیستی است، مورد آزمایش قرار گرفت. در تمامی کرتهای آزمایش، خاکورزی یکسان (شخم و مبارزه تابستانه با علفهای هرز) انجام شد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: کود آلی، بقایای گیاه نخود فرنگی، افزودن کود نیتروژن و سوزاندن بقایا. مقدار کربن و نیتروژن آلی خاک، پایداری آب در خاک، مقدار کل آب در خاک، حرکت آب در خاک، تجمع قارچهای خاک، جمعیت کرمهای خاکی و چندین صفت دیگر اندازه گیری شدند. نفوذپذیری با مقدار کربن و نیتروژن آلی خاک، پایداری آب در خاک، مقدار کل آب در خاک و حرکت آب در خاک همبستگی داشت r= 0.67-095. سوزاندن بقایا پایداری آب در خاک، تجمع قارچهای خاک و تعداد کرمهای خاکی را کاهش داد(p<0.05) . این عمل همچنین مقدار خاکدانه های 5/0 تا 2 میلیمتری را کاهش داد. ثبات آب در کل خاک و خاکدانه های 1-2 میلیمتری در تیمار کود نیتروژن 45 کیلوگرم در هکتار بیشتر از تیمارهای 0 و 90 کیلوگرم در هکتار بود.نتایج نشان داد اختلاف در مقدار نفوذپذیری اندازه گیری شده در مزارع، نسبتامربوط به اختلاف کم در ثبات خاکدانه ها است و رابطه نزدیکی با مقدار کود نیتروژن یا سوزاندن بقایا ندارد.

منبع:

Soil and Tillage Research, Article in Press.

 

اثرات تاخیر پیری گندم به وسیله علفکش ها بر روی غلظت و عملکرد گوگرد و نیتروژن دانه و نسبت آنها

اثرات تاخیر پیری گندم به وسیله علفکش ها بر روی غلظت و عملکرد گوگرد و نیتروژن دانه و نسبت آنها

چکیده:

جهت بررسی اثرات افزایش عمر برگ پرچم با کاربرد علفکش ها بر روی غلظت (کیلوگرم در هکتار و میلی گرم در دانه) نیتروژن (N)، گوگرد (S) و نسبت N:S، گندم زمستانه در سه آزمایش مزرعه ای، با تکرار در دو یا سه فصل، کاشته شد. آزمایش شامل 6 رقم و نسبت های مختلف کاربرد، زمان و تکرار ازوکسیستروبین و اپوکسیکونازول بود. برای هر روز، دوام سطح سبز برگ پرچم (m) 37%  افزایش یافت، عملکرد نیتروژن 58/2 کیلوگرم در هکتار، نیتروژن در دانه 00957/0 میلی گرم، عملکرد گوگرد 186/0 کیلوگرم در هکتار و گوگرد در دانه 000718/0 میلی گرم افزایش یافت. نسبت N:S به اندازه 0135/0 در هر روز کاهش یافت. شواهدی مبنی بر اینکه این واکنش ها با رقم تغییر می کند، وجود نداشت. در مقابل، رابطه بین طول عمر برگ پرچم و غلظت N یا  Sبا رقم، اثر متقابل داشت. غلظت N و S رقم Shamrock، رقمی که اغلب از بیماری زنگ قهوه ای (Piccinia recondite) آسیب می بیند، با توسعه زندگی برگ پرچم، افزایش یافت، در حالیکه غلظت N و  S در رقم Malacca، رقمی که به Septoria tritici  حساس است، با تاخیر در پیری برگ پرچم کاهش یافت. این به علت آن است که ارتباط بین بین m و عملکرد N و S در بین ارقام، بهتر از رابطه بین m و وزن هزار دانه و عملکرد دانه، حفظ می شود.

منبع:

European Journal of Agronomy, 2005, 22: 405-416  

 

اثرات تاریخ کاشت و مقادیر کود نیتروژن بر روی تسهیم ماده خشک و نیتروژن در گندم نان و دوروم

اثرات تاریخ کاشت و مقادیر کود نیتروژن بر روی تسهیم ماده خشک و نیتروژن در گندم نان و دوروم

چکیده:

عملکرد دانه و پروتئین در گندم نان و دوروم با کارایی گیاه در تسهیم ماده خشک (شاخص برداشتHI)و تسهیم نیتروژن (شاخص برداشت نیتروژن، ) به دانه تعیین می شود. عکس العمل HI و NHI به دو مقدار نهاده نیتروژن قبل از کاشت (105 و KG/HA170 ) برای 9 رقم گندم نان ، 5 رقم گندم دوروم و 1 رقم تریتیکاله در 3 تاریخ کاشت در این آزمایش بررسی شد. اثر متقابل ژنوتیپ*نیتروژن برای چندین خصوصیت در تاریخ کاشت زود (26 October 1993)، برای زیست توده هوایی در زمان گرده افشانی، عملکرد دانه و عملکرد کاه، در تاریخ کاشت بهینه     (6 December 1993)  و برای عملکرد در تاریخ کاشت دیر(5 February 1993)  معنی دار بود. اگرچه گیاه در تاریخ کاشت زود نسبت به تاریخ کاشت بهینه نیتروژن خاک بیشتری مصرف   می کند، میانگینHIوNHI  در تاریخ کاشت زودتر (به ترتیب 5/38 و 3/66%)، کمتر از تاریخ کاشت دیرتر (به ترتیب 5/45 و 2/71) بودند. به طور میانگین گیاه از گرده افشانی تا رسیدن، نیتروژن بیشتری در تاریخ کاشت زود (16KG/HA)نسبت به تاریخ کاشت بهینه(6KG/HA)از دست می دهد. میانگین HI و NHI در تاریخ کاشت بهینه و دیر شبیه بودند اما میانگین عملکرد دانه در تاریخ کاشت زود (6T/HA)بالاتر از تاریخ کاشت دیر(4T/HA) بود. مقادیر زیاد نیتروژن میانگینHI و NHIرا در تمامی تاریخهای کاشت کاهش داد. میانگینHIوNHIرابطه مثبت و بالایی با یکدیگر داشتند.r=0.86

بستگی به تاریخهای کاشت و نهاده نیتروژن، رابطه منفی معنی دار بین عملکرد دانه و غلظت نیتروژن از 59/0- تا 66/0- دیده شد. عملکرد دانه و مقدار زیست توده در زمان گرده افشانی همبستگی قوی با یکدیگر داشتند.(r=0.74)

که این امر اهمیت کربوهیدراتهای ساخته شده قبل از پر شدن دانه را در بیشتر ژنوتیپ ها نشان می دهد. میانگین نیتروژن تجمع یافته بوسیله گیاه از زمان گرده افشانی به بعد نسبتا کم بود که نشان می دهد بیشتر نیتروژن دانه، از نیتروژن تجمع یافته قبل از گرده افشانی تامین می شود. مقادیر قابل توجهی از نیتروژن در کاه باقی ماند. برخلاف اختلاف اساسی ژنوتیپ ها، تنها تعداد کمی از ژنوتیپ ها میانگین عملکرد دانه، غلظت نیتروژن دانه، HIوNHIبالاتری از میانگین کلی داشتند.رقمهایی از گندم که بتوانند براحتی نیتروژن را قبل و بعد از گرده افشانی جذب کنند و با کارایی بالا به دانه منتقل کنند تا مقدار کمی نیتروژن بعد از گرده افشانی از دست برود، مورد نیاز است. همچنین جذب و تسهیم نیتروژن در گندم در مناطقی که نهاده نیتروژن کم است، باید بهبود یابد.

منبع:

Field Crops Research, Volume 73, Issue 1, October 2001, Pages 47-61.

 

اثرات تنش اکسیداتیو ایجاد شده توسط پاراکوات بر روی گندم های وحشی و زراعی

اثرات تنش اکسیداتیو ایجاد شده توسط پاراکوات بر روی گندم های وحشی و زراعی

چکیده:

در این آزمایش اثرات اکسیداتیو پاراکوات بر روی دو گندم وحشی (Aegilops biuncialis, Aegilops cylindrical) و

چهار رقم زراعی گندم (Triticum aestivum L. cv. Bezostaya-1, Hawk, Triticum turgidum L. cv. Kiziltan-

91, and Harran-95) بررسی شد. برگ های 8 روزه گیاهان در تماس سطحی غلظت های مختلف پاراکوات (0، 15، 30 و 60) قرار گرفتند. نتایج نشان داد افزایش غلظت پاراکوات باعث فتواکسیداسیون بیشتر در ارقام وحشی، نسبت به ارقام زراعی می شود. کارایی کوانتوم PSII و سرعت انتقال الکترون به طور معنی داری، هم در ارقام زراعی و هم ارقام وحشی، کاهش یافت. به علاوه، غلظت بالای پاراکوات باعث کاهش کلروفیل a و b و همچنین تراوش غشاء می شود.محتوای نسبی آب تمامی ارقام با افزایش غلظت پاراکوات، کاهش یافت. با توجه به تجزیه و ارزیابی این صفات و تنش اکسیداتیو ایجاد شده به وسیله پاراکوات، ژنوتیپ ها به سه گروه متحمل تقسیم شدند. متحمل: (Harran-95)، متوسط متحمل: (Kiziltan-91, Bezostaya-1) و حساس: (A. cylindrical, A. biuncialis, Hawk). واکنش آنزیم های آنتی اکسیدانت به پاراکوات در ارقام متحمل، به عنوان مکانیزم تحمل فرض شد. جزئیات مربوط به آنزیم ها در متن مقاله بحث شده است.

منبع:

Pesticide Biochemistry and Physiology, 2005, 83: 69-81

 

اثرات تیمارهای آبیاری بر تعادل آب، عملکرد و کارایی مصرف آب گندم زمستانه در دشت های شمالی چین

اثرات تیمارهای آبیاری بر تعادل آب، عملکرد و کارایی مصرف آب گندم زمستانه در دشت های شمالی چین

چکیده:

بارندگی های محدود در چین، رشد و عملکرد گندم در دشت های شمالی چین که میانگین بارندگی در حدود 115 میلی متر می باشد را محدود می کند. آزمایش های آبیاری در سال های 1999 تا 2002 برای مشخص کردن بهترین برنامه آبیاری اجرا گردید. از دیگر اهداف آزمایش یافتن ارتباط بین مقدار آبیاری و عملکرد، کارایی مصرف آب، کارایی مصرف آب آبیاری، کارایی خالص مصرف آب و تبخیر و تعرق بود. مقایسه برنامه های آبیاری مشخص کرد که آبیاری به مقدار 300 میلی متر در ارتباط با 426 میلی متر تبخیر و تعرق، بهترین مقدار آبیاری می باشد. نتایج نشان داد که با افزایش تبخیر و تعرق، مقدار نیاز آبیاری افزایش می یابد اما آبیاری بیش از اندازه نیز باعث کاهش عملکرد، کارایی مصرف آب و کارایی مصرف آب آبیاری خواهد شد. نتایج نشان داد که فقط افزایش آبیاری برای بهبود عملکرد کافی نیست و وجود یک برنامه مناسب آبیاری لازم می باشد. همچنین در کنار برنامه آبیاری، کاهش تبخیر و تعرق خاک با عملیات مناسب از جمله استفاده از خاکورزی حفاظتی، یک گزینه مناسب می باشد.

منبع:

Agricultural Water Management, 2006, 85: 211-218

 

اثرات طولانی مدت مدیریت کاه و کلش بر روی عملکرد گندم در خاکهای رسی و لوم رسی سیلتی انگلیس

اثرات طولانی مدت مدیریت کاه و کلش بر روی عملکرد گندم در خاکهای رسی و لوم رسی سیلتی انگلیس

چکیده:

در این آزمایش اثرات تیمارهای اضافه کردن کاه و کلش خرد شده گندم به خاک بوسیله کولتیواتور دندانه ای (بدون برگرداندن خاک) یا شخم با تیمار سوزاندن همراه با کولتیواتور دندانه ای، در طی 11 سال در شش منطقه در انگلیس مقایسه شدند. 3 منطقه دارای خاک رسی و 3 منطقه دارای خاک لوم رسی سیلتی بودند. اثرات مدیریت بقایای گیاهی بر روی علفهای هرز، شیوع بیماری همه بر (Gaeumannomyces graminis var. tritici)، عملکرد گندم، مقدار نیتروژن معدنی و مواد آلی خاک در پایان مطالعه، در این آزمایش بررسی شدند. اضافه کردن بقایا با کولتیواتور نسبت به سوزاندن بقایا، کاهش بیشتری در میانگین عملکرد بجز یک منطقه نشان داد. کاهش عملکرد در اثر تیمار اضافه کردن بقایا با کولتیواتور در خاک رسی 5-8% و در خاک لوم رسی سیلتی 3-18% بود. شخم زدن خاک فقط فرصت بهتری برای انجام عملیات برای محصول بعدی فراهم کرد. یکی از علل مهم کاهش عملکرد در تیمار اضافه کردن بقایا با کولتیواتور، رقابت علف هرز Bromus spp. بود. مشکلات تهیه زمین در تیمار اضافه کردن بقایا با کولتیواتور، که باعث سبز شدن غیر یکنواخت گیاهچه ها می شود، یکی دیگر از علل کاهش عملکرد در این تیمار بود. نحوه پخش کردن بقایا اثر زیادی بر روی شیوع بیماری همه بر نداشت. همچنین اثر اضافه کردن بقایا بر روی مقدار نیتروژن معدنی و مواد آلی خاک بسیار کم و قابل اغماض بود. مدیریت بقایا اثر قابل ملاحظه ای بر روی عکس العمل عملکرد گندم نسبت به کاربرد کود نیتروژنه پاییزه نداشت. نتایج نشان داد که اضافه کردن بقایای گندم می تواند با روشهای متفاوتی با موفقیت انجام شود.

منبع:

Soil and Tillage Research, Volume 71, Issue 1, May 2003, Pages 59-69.

 

 

اثرات فاصله ردیف و کود مایع آلی بر روی گندم زمستانه مستقیم کاشته شده در سیستم کشاورزی آلی

اثرات فاصله ردیف و کود مایع آلی بر روی گندم زمستانه مستقیم کاشته شده در سیستم کشاورزی آلی

 

چکیده:

توزیع بذر در مزرعه یکی از عوامل کلیدی بهینه سازی عملکرد و کیفیت دانه گندم است. بر خلاف سطوح بالای عملکرد، در مقادیر متوسط، عریض کردن ردیفهای کاشت عملکرد دانه را کاهش نمی دهد. جهت بررسی اثرات تغییر فاصله ردیف بر روی میزان عملکرد دانه و کیفیت گندم در کشاورزی آلی (Organic Farming)، آزمایشاتی در دو منطقه از سوئیس در سالهای 2001 و 2002 انجام شد. گندم زمستانه در فاصله ردیفهای 1875/0 و 3750/0 بصورت مستقیم (Direct Drilling) و با تراکم بذر مساوی کاشته شد. دو تیمار شامل بدون کود و کاربرد 60 متر مکعب در هکتار کود مایع مزرعه، برای مقایسه بکار برده شدند. نتایج نشان داد در حالیکه عملکرد دانه با ردیفهای عریض تر کاهش نیافت، وزن هزار دانه و میزان پروتئین دانه از 6/42 تا 5/43 گرم و 7/11 تا 7/12 % در مقایسه با فاصله ردیف کمتر، افزایش یافت. کود مایع بطور متوسط در دو منطقه، باعث افزایش عملکرد شد (از 12 تا 5/12 % درصد). در کل نتایج نشان داد که دو برابر کردن فاصله ردیف می تواند یکی از راهکارهای مدیریت کشت مستقیم در سیستم کشاورزی آلی باشد.

 

منبع:

European Journal of Agronomy, 2005, 22: 441-447