مرحله رشدی گیاه، مدیریت کود و تلقیح قارچ مایکورایزا و جامعه باکتری های ریزوسفری در گندم دیم
مرحله رشدی گیاه، مدیریت کود و تلقیح قارچ مایکورایزا و جامعه باکتری های ریزوسفری در گندم دیم
چکیده:
هدف از این آزمایش بررسی جامعه باکتریایی در طی فصل رشد در مزارع گندم دیم که در مدیریت کود و عملکرد خود تفاوت داشتند و همچنین مطالعه اثرات تلقیح قارچهای مایکورایزا (AMF)/(PGPR) باکتری های تحریک کننده رشد گیاه ، بر ساختار جامعه باکتری ها و رشد گندم بود. ساختار جامعه باکتریایی خاک ریزوسفری (RS) و سطح ریشه و داخل آن (RE) با روش PCR بررسی شد. تیمارهای بذری عبارت بودند از: دو گونه باکتری به تنهایی و یا با ترکیب با AFM و یا AFM به تنهایی. نتایج نشان داد اثر سن گیاه در RS کمتر از RE بود و ساختار باکتریایی مزارع با کود زیاد و مزارع با کود کم تفاوت زیادی داشتند. عملکرد گیاه و کیفیت دانه در بعضی افزایش و در بعضی تغییری نکرد. برای مثال مقدار پروتئین دانه در بذور تیمار شده بالاتر از بذور شاهد بود و بیشترین مقدار در تیمار تلقیح شده هم با AFM و PGPR، بود. تشکیل کلونی AFM در ریشه در تیمارهای تلقیح شده با AFM بیشتر بود و تحت تاثیر PGPR قرار نگرفت. در کل ساختار جامعه باکتریایی ریزوسفر بسیار پویا بوده و به سن گیاه، مقدار کود و نوع مایه تلقیح بستگی دارد.
منبع:
Soil Biology and Biochemistry, 2006, Article in Press