مدیریت بقایای گیاهی با کود سبز، کود اوره و خاکورزی در تناوب گندم- برنج

چکیده:

در جنوب آسیا، کشاورزانی که اقدام به کشت دو محصول در یک سال می کنند، بقایای گیاهی را به علت سهولت کاشت و جلوگیری از کاهش محصول می سوزانند. این عمل باعث کاهش مواد آلی و مواد غذایی خاک خواهد شد. در این آزمایش تاثیر الحاق بقایای گیاهی گندم، برنج و Sesbania aculeta با کاربرد اوره بر روی بهبود عملکرد دانه، کارایی مصرف نیتروژن و مواد آلی خاک (SOM) بررسی شد. بقایای گندم (6 تن در هکتار، C/N=94)، بقایای برنج (6 تن در هکتار، C/N=63)، هر دو بقایای با یکدیگر، با یا بدون کود سبز (20 یا 40 تن در هکتار، C/N=19)، در آزمایش مزرعه ای با آبیاری در منطقه پنجاب هند ارزیابی شدند. بقایای گندم و برنج، عملکرد دانه گندم و برنج را تحت تاثیر قرار نداد. تولید برنج با اضافه کردن بقایای گندم وقتی که 86 کیلوگرم در هکتار نیتروژن داده شد، بالاتر بود. برخلاف C/N بالاتر گندم نسبت به برنج، اضافه کردن بقایای گندم در برنج غرقابی باعث تثبیت بیشتر C در خاک شد. نتایج این آزمایش نشان داد اضافه کردن بقایای گیاهی و یا کود سبز در سیستم گندم- برنج، با حفظ عملکرد دانه بالا، باعث افزایش مواد آلی خاک می شود.

منبع:

Plant Science, 2005, 169: 125-130